voor scholen

Scholen die ict-onderwijs geven hebben wel eens moeite om bij te blijven. Aanschaf. Onderhoud. Beheer. Vernieuwing. Expertise. Lesmateriaal. In de praktijk blijkt succesvol ict-onderwijs vooral af te hangen van de docent zelf. Vertrekt de docent, dan valt er al gauw een gat. En dan ?

Heaven101 geeft ict-onderwijs, buiten de school in een ongedwongen sfeer om uw lesdoelen en eindtermen te behalen.

Wat biedt heaven101 ?

Denk aan heaven101 als een ict-zwembad. Scholen hebben (of hadden) het schoolzwemmen. De school gaat naar het zwembad. Daar is het bad. En de juf. Alles wordt uit handen genomen. De docent drinkt koffie in de kantine.

In heaven101, als het er is, kunnen scholen vaste tijden boeken om met groepen leerlingen te komen. Gewoon 30 tegelijk ? Dat zou kunnen, maar niet alle 30 beginners. We moeten dat langzaam opbouwen. Wij geven immers geen schools, klassikaal, allemaal hetzelfde-onderwijs. Hier werkt en leert iedereen op zijn eigen (groeps) niveau. Is de bedoeling.

5, 8, 13, 21 , …

Aan de start is het mogelijk om met 5 tot 8 leerlingen te komen, afhankelijk van de mate van zelfstandigheid. Als er een aantal van deze 8 hun draai hebben gevonden en in staat zijn een ander daarbij mee te nemen, kunnen er weer een aantal extra worden toegelaten. Dat zijn er dan bijvoorbeeld 13. Pas als zij hun draai gevonden hebben en er ook een aantal daarbij een ander kan helpen, is het tijd om de groep verder uit te breiden.

Wat met de rest van de klas ?

De oorspronkelijke docent heeft tijdelijk een flink uitgedunde groep. Kun je nu eindelijk de aandacht geven die je altijd had willen geven ? Hiaten wegwerken ? Andere expertises uitproberen ? Sport, kunst, natuur? Wat een weelde.

PO, VO, VMBO, Mavo, Havo, VWO, MBO, HBO, Onderbouw, Bovenbouw, lerarenopleiding, PABO

Ongeacht de afkorting die hoort bij uw onderwijs, heaven101 kan het samen met u realiseren. In eerste instantie noemen we de meest typische doelgroepen. Maar als u een andere niche bezet, dan zijn wij erg benieuwd.

Primair Onderwijs

De Lagere Scholen worden steeds meer uitgedaagd om technologie de klas in te halen. De technologie wordt ook steeds toegankelijker. Er zijn steeds meer specialistische ZZP-ers en bureaus die u kunt inschakelen.

Vanaf groep 7 zijn uw leerlingen welkom in heaven101. Reserveer voor een periode van +- 8 weken een tijdvak van een ochtend of middag in de week. Tegen het eind evalueren we en kunt u desgewenst verlengen. Na afloop van een blok kunnen uw leerlingen ook privé meedoen bij heaven101.

In eerste instantie kunnen de leerlingen beginnen met Kano op de raspberry pi. Daarna kiezen ze ofwel voor graphics ofwel voor code. Code is in eerste instantie via Scratch of soortgelijke “blockly”-actige omgevingen. En passent leren ze makerspace-vaardigheden als doelen stellen, stappen maken, tutorials volgen, hulp vragen en aanbieden, iets afmaken en juichen!

zie kano.me voor meer producten van kano.

Voortgezet Onderwijs, VMBO, Mavo, Havo, VWO

In de onderbouw van het VO zijn (nog steeds) dezelfde vaardigheden van belang als op het PO. Er wordt iets meer kwaliteit gevraagd, maar de basishandelingen zijn hetzelfde: het downloaden en opslaan van bestanden, omzetten, importeren in software, opslaan in andere formaten, uploaden, delen en printen.

Als dat goed verloopt kun je je verder verdiepen in ofwel Code, Web of Art. Deze opdrachten kunnen ook worden afgewisseld met Office-vaardigheden met Google Drive of Office 365. Voor iedereen is een stuk mediawijsheid een belangrijk issue. Als extra is het werken aan infrastructuur een mogelijkheid.

Barry Voeten heeft sinds 2006 ervaring als ict-docent in het VO en heeft intussen een eigen portfolio aan lesmateriaal opgebouwd.

MBO

In het MBO zien we graag studenten komen uit 3 soorten opleidingen.

Allereerst de IT-opleidingen. Bij ons kunnen ze aan de netwerken en systemen knutselen. Aan opdrachten werken die de school zelf nog niet aan kan bieden. De opgedane expertise mee de school in nemen. Docenten warm maken om deze technologie, lesmateriaal en enthousiasme in huis te halen.

De onderwijsopleidingen in het MBO leiden op tot onderwijs-assistent. Dat zijn bij ons graag geziene stagiairs. En je kunt een hoop ervaring opdoen. Persoonlijke begeleiding, frontale training en natuurlijk de technologie die je bij ons tegenkomt. Onze specialiteit is het online maken van lesmateriaal, al moet het A/V gedeelte wel een nieuwe impuls hebben.

De derde groep MBO’ers is de grootste. Zij zitten op reguliere, algemene opleidingen in sectoren als economie of rechten. Wat voor digitaal landschap kan de school hen bieden? Office is al jaren troef, maar web ? video? We gaan zien wat we voor deze studenten kunnen betekenen.

HBO, lerarenopleiding en PABO

Heaven101 heeft niet de pretentie studenten van het HBO op te leiden tot vakman in de IT of onderwijs. Wij geven juist de basis zodat ze, eenmaal aangekomen bij het HBO, een beter fundament hebben liggen in zowel technische skills als executieve functies.

De enige opleidingen in het HBO waar we een dikke kans zien, zijn de lerarenopleidingen en PABO’s. De meeste docenten gebruiken gekocht lesmateriaal. Met de digitalisering en opkomst van iPad en Chromebook zijn dit steeds vaker online methodes. Wij zien echter dat 9 op de 10 docenten alleen Word en Powerpoint machtig zijn. Graphics en Web ontbreekt doorgaans aan de gereedschapskist. Daarnaast zouden de PABO-studenten ervaring kunnen opdoen met het doceren van techniek in de breedte.