systemen in de jungle

Bij ons geen klaslokalen met 29 dezelfde pc’s ingericht met 29 keer hetzelfde systeem, uitgekleed tot het hoogste veiligheidsniveau maar nagenoeg onbruikbaar om er iets nuttigs op te leren.

Oprichter Barry Voeten

Diversiteit, multi-inzetbaarheid, eerst goedkoper later duurder, uitstel van aanschaf en open source

Dit zijn de 5 uitgangspunten bij het aankoop-beleid van systemen. Even 1 voor 1 bekijken:

Diversiteit

Allerlei soorten systemen. Moderne spullen. Iets minder modern. Iets ouderwets. Iets dat we zelf ook leuk vinden. Iets dat onze klanten nog heel erg waarderen.

Concreet is dit: laptops op basis van kano, pinebook pro, chromebook en windows. Werkstations op basis van Windows pc, Apple en verschillende smaken Linux. Centrale opslag van profielen op een zo goedkoop en handig mogelijke manier, maar die misschien niet alles perfect kan.

pinebook pro. eenvoudige laptop met arm processor en debian linux. een chromebook zonder google met motorkap die open kan. $199- vanaf dec 2019
De manjaro linux distro met cinnamon desktop. prettig en eenvoudig.

Multi-inzetbaarheid

Als je voor elke klus telkens een apart soort systeem moet kopen ? Video montage: die hele dure. Audio montage en DJ met die. Graphics en art op die 3. Office op die 3. Dat gaat heel lastig en duur worden.

Andersom kan ook. Graphics? Kids begin nou eerst op Kano. Maak pixels-artwork voor een game. Dat kan op bijna elk systeem. Eenvoudige graphics kan ook online, op bijna elk systeem. Iets verder, met Inkscape of Krita. Dat kan op elk systeem maar Linux is dan het voordeligst. Hou je geld over om voor Krita van die pencil-schermpjes te kopen. Pas als je dat allemaal hebt gezien, ga je op een iMac van drie prijsklasses hoger.

Eerst goedkoper, dan duurder

Je ziet het al in het voorbeeld: doe nou eerst goedkoop, dan kan het daarna alsnog top-of-the-market. Dat wil niet zeggen: je kunt het af met oud en gammel. Het is hier wel een heaven, geen junk yard.

De MSI Prestige PE130 9h gen intel met bijpassend 5k scherm. leuk, maar 29 hiervan zijn niet te betalen

Uitstel van aanschaf

Als we over een half jaar pas die systemen nodig hebben, koop je ze kort tevoren in. Dat scheelt al gauw 20% van de inkoopsprijs. Als we precies op het goede moment instappen, is het ook voor sponsoren interessanter om een modelletje uit te lenen. Dus geen aanbestedingen voor tienduizenden euro’s…

Open source en diy-friendly

Een lange termijn leeropbrengst

Je leert omgaan met systemen. Of het nu hardware of software is: in wiens systeem investeer je nu je tijd ? Als ontwikkelaar koos Barry in 1999 al voor de Mysql. In die tijd was Oracle nog God. Inmiddels is Mysql al een aantal keren van eigenaar en van naam veranderrd maar is zijn opgebouwde kennis nog steeds bruikbaar. Mysql is niet meer weg te denken terwijl een Oracle installatie nog steeds tienduizenden Euro’s kost en alleen nog voor multinationals interessant is.

Kies je voor technologie die van 1 eigenaar is, dan kan het bedrijf eigenhandig jouw kennis overbodig maken. En dat gebeurt vaker dan ééns.

Wereldwijde move naar open source

Inmiddels is de hele ict-industrie aan het omkeren. Apple en Microsoft opensourcen hun libraries. De move naar de cloud draagt ook bij aan een ander business model, maar wordt vrijwel uitsluitend gebouwd met open source code en open api’s.

De raspberry pi 4, het vlaggenschip van een generatie system-on-a-chips, bij kiwi-electronics.

Open-source hardware als de Raspberry Pi en Arduino hebben elk heel nieuw genre IT-devices gecreëerd. Fancy apparaatjes voor een prikkie, onmisbaar in elke makerspace.