hacker worden

Supercool toch. Hoodie op. Laat in de nacht. Het is nog druk op internet.Je weet aan welke kant van de lijn je zit: het verschil tussen de ene hacker en de andere.

Zakelijk ligt er trouwens een goede toekomst als het meezit, maar daar moet je het niet voor doen. lekker puzzelen. Uitdaging aangaan. omdat je het kan.

roadmap to hacker

Iedereen heeft zijn eigen weg. maar in principe: eerst moet je er lol in hebben. dan ga je verder richting development (dev, code schrijven, ook wel programmeren genoemd) en root. Root betekent dat je de systemen kunt beheren zoals ze bedoeld zijn. De root user is de admin. Hoe het netwerk werkt, weet je dan ook al.

Je moet op behoorlijk niveau allebei deze disciplines (dev, root) beheersen voor je aan hacken kunt gaan denken. Hoewel, script kiddies downloaden scriptjes op hun 13e en dan ddossen ze servers van grote bedrijven down. cool? Meningen verschillen, maar in heaven101 hebben we geen script kiddies nodig. Ga dan liever gamen, kiddo.

Voor hackers was het lange tijd lastig, als je een gat had gevonden in een server. Hoe meld je dat nu netjes bij de eigenaar, zonder dat je gelijk in de gevangenis verdwijnt? Vele hackers gingen u voor…

Responsible Disclosure heet de nieuwe trend. Je download niet meer gegevens dan je nodig hebt om je lek te bewijzen. Je sloopt het niet. Je bazuint het niet rond. Er is netjes een formulier op de site. Je krijgt een geinige bonus voor de sport. De eigenaar dicht zijn gat. Er komen updates in de software. Met die updates komt er pas het nieuws dat er een lek is gevonden. Jij gaat lekker verder met de volgende klus, waarbij je ook weer zoveel waardevols leert en ook nog belangrijke contacten kunt bijhouden.

Komt het bedrijf niet over de brug, dan sta je op een hackers-conferentie met je praatje. Dan mag iedereen het weten. Hadden ze hun code maar moeten fixen. Nee, zelf zijn we nooit zo ver gekomen, dat geven we gewoon toe hoor.

belangrijke taak

Het begint misschien als een geintje, maar hackers hebben een hele belangrijke taak: het veilig houden van het internet. Het vinden, melden en oplossen van lekken. Als je een clean sheet hebt, zien ze je graag komen bij AIVD of Politie.

En het is me een bende. Sinds de zaak wikileaks / assange (2010) is het echt pure oorlog op internet. Iedereen doet mee. Een server als heaven101.nl wordt duizenden keren per dag aangevallen. Hopelijk worden ze allemaal afgeslagen.

hackers of inbrekers

Het verschil tussen een hacker en een inbreker is niet bij iedereen bekend. Een inbreker (cracker) probeert geld te verdienen door bijv. waardevolle informatie te stelen, bitcoins te stelen of rekentijd van systemen te gebruiken voor zijn eigen crypto-mining. Een hacker heeft andere redenen en maakt het minder bont.

Neem Edward Snowden. Hij brak in bij zijn eigen opdrachtgever en kopieerde geheime documenten. Goed of fout? Hij publiceerde ze op het internet. Goed of fout? Daardoor werd bekend dat de VS zelf zijn eigen bevolking bespioneert. Goed of fout? Was het maar zo makkelijk. Het echte leven is toch geen Disney-film.

Als je nog een starter ben, zul je eerst happy moeten worden voor je verder kunt. Dat geldt voor alle roadmaps die we aanbieden. En je kunt overstappen, dat hoort er eigenlijk wel minstens 1x bij. En je kan dan altijd nog iets anders worden.