positie van heaven101

Niet vergeten dat heaven101 voorlopig vooral een plan is.

Maar een plan, waarvoor?

De positie is ergens tussen een makerspace, een hackerspace, een IT-schoolklaslokaal, een BSO, een cursuscentrum en de waag. En een plantentuinjungle. We lopen ze even langs.

IT-schoolklaslokaal

Er komen volop schoolkinderen komen, soms met hele klassen tegelojk, maar we zien geen lokaal vol 31 met dezelfde te kleine tafeltjes met 31 oncomfortabele stoelen. Niet allemaal dezelfde computers die ook op dezelfde manier zijn ingericht en die slechts éénmaal in de 36 maanden van nieuwe software worden voorzien. Géén computers waarop je alleen een Webbrowser, Office en Notepad++ zult vinden. Van die dingen die er de schuld van zijn dat leerlingen het vak Informatiekunde superslecht waarderen.

BSO

Een BuitenSchoolseOpvang is ook vrijblijvend en minstens zo duur. Alweer aardig wat overeenkomsten. Maar wij entertainen de kinders niet om ze te entertainen. Je zou toch willen dat er een meer persoonlijk plan achter zit. Wat ga je doen, waar wil je naar toe, hoe komen we daar dan. Nu heb je die buiten-BSO’s tegenwoordig en dat komt al aardig in de richting. Lekker bezig zijn met iets dat je tof vindt, dat is wel het idee. We komen de kunst zeker nog afkijken!

Cursuscentrum

Een cursuscentrum als de SKVR of de Kunstencultuuracademie komt ook aardig in de richting. Want een cursus dat bieden we bij heaven101 ook aan. En de SKVR doet ook scholen. Check. En wij gaan ook lezingen geven. Ja, alweer aardig wat overeenkomsten. Het verschil is het vakgebied. En als je eenmaal een cursusje gedaan hebt, kun je ook vaker komen als losse deelnemer. Go get personal trainers!

Makerspace en Hackerspace

Het leuke van een makerspace is dat het er vaak (maar niet altijd) een geweldige chaos is. Dat inspireert. Op tafel liggen 23 soldeerbouten. De snoeren door elkaar heen gewikkeld. Dan pak je er vanzelf eentje. Nu heb je bij een makerspace ‘verplicht’ een lasercutter en nog wat van die tools. Supergaaf. Maar die mogen ook best volgend jaar pas komen, als we zover zijn.

Veel makerspaces zijn gratis, zeker als ze deel zijn van een bibliotheek of als ze filantropisch worden gesponsord. Heaven101 is zeker niet voor nop. Sowieso investeer je in jezelf en dat is het meest waardevolle waar je in kunt investeren. Daarom gaan we ook niet op gare hardware zitten klojen maar werken we gewoon met fatsoenlijk werkend spul. En dat kost, ja. Gelukkig zijn er ook fondsen voor wie de financiële steun echt nodig heeft en toch mee wil doen.

Een hackerspace klinkt heel anarchistisch. Als eerste moet je dan wel begrijpen dat dit ‘de goede’ hackers zijn, maar daar zijn vele gradaties van. Of een hackerspace ook een semi-commercieel motief heeft waar je een zzp-tarief factureert of een concurrerend professioneel salaris kunt verdienen, dat gaan we nog onderzoeken.

De Waag

De Waag uit Amsterdam is al jarenlang een internationaal gerenommeerd centrum op de grens tussen technologie en society. Met veel bewondering kijken we ernaar (en naar onze Fairphones). Hopelijk gaan we veel van elkaar leren. Voorlopig richten we de pijlen iets aardser. Het kleine achterneefje van, dat zou al heel mooi zijn.

Een plantentuinjungle

Als je met zoveel digitale apparatuur werkt, kan zo’n ruimte aardig stoffig, muffig en warm worden. Dat geeft vaak een hele nare sfeer. Dat willen we niet.

Daarom bouwen we de zaak vol met planten. Dat geeft gelijk een mooie context. Immers planten verzorgen kan zomaar ook digitaal. Nietwaar Westland? Lekker onschuldig maar toch uitdagend en leuk.

Hopelijk wordt Air so pure onze sponsor, want hun visie op planten sluit perfect aan. In Enschede is ook een zaak met een groene sfeer, Het Paradijs, alleen is dat een restaurant. Zo ziet dat eruit. En let op dat sneaky glazen dak.

Het paradijs in enschede. Ik was er rond 1995 en toen was het al gaaf. Foto: gekopieerd uit hun facebook. En bedankt.